TURUSTEN, ISÄNI SUKUHAARAN TIE PIELISJÄRVEN RANNALTA AHVENISEN KOUSASTA JÄRVETTÖMÄÄN SARVINKIIN

Enonkylän Kousassa, nykyisellä Enon Ahvenisella asuvien Johan Turusen ja Anna Tannisen perheessä oli 15.4.1818 syntynyt Anders-niminen poika.

Hän meni avioon 29.10.1865 syntyneen Eva Petterin tytär Juvosen kanssa 10.9.1948 ja heille syntyi 8.12.1853 poika Johan. 

Perhe muutti Koussasta v. 1875 Sarvinkiin. 

Sarvingissa Johanille ja Evalle syntyi kuusi lasta; Eeva v.1877, Antti v.1880, Riitta-Kaisa v.1882, Anna v.1884, Iisak v.1887 ja Hilda v.1888.

Tästä on pieni johdanto isän suvun historian tunnettuun osaan. Johanin ja Evan lasten sisarussarjasta Antti on ukkini.

 

Antti Turusen ja Elin Maria Juutisen vihkikuva otettuna jossakin sen aikaisessa valokuvaamossa Joensuussa
Tässä kuvassa on ukkini Antti vaimonsa Iisalmen Laakajärveltä Juutisen perheen tyttären Elin Marian kanssa. Aikaisemmista esi-vanhemmista ei ole valokuvia.

Ahvenisen kylähistoriikissa on kerrottu ajasta, jolloin Suur-Ilomantsin seudulla, johon Enokin tuolloin kuului, vaikutti ruptuuri. eli repeämäsota. Venäjän joutuessa alakynteen Ruotsia vastaan paikallinen ortodoksinen asujaimisto, joka oli auttanut venäläisiä pakeni vetäytyvien venäläisten mukana Venäjälle ja vastaavasti sijalle alkoi Savosta, lähinnä Juvan, Säämingin ja Rantasalmen alueelta tulla luterilaisia. 
Suur-Ilomantsin läntisimmässä keskuksessa Pielisjärven rannalla, silloisen Enonkylän Kousassa nykyisellä Ahvenisella oli joitakin taloja. Eräästä talosta on vuodelta 1653 maininta, että se oli Olli Turusella. Miehestä mainitaan, että hän oli tullut Oulun seudulta ja jonka suku oli kotoisin edellä mainitulta Juvan-Säämingin seudulta. Eräs teoria on, että koska hänellä oli talo, niin hän olisi ollut sotilas, koska sotilaille järjestettiin asumispaikka.
Tätä Olofia voi aivan hyvällä syyllä pitää varhaisena esi-isänä, tosin vaikkakin ainakin vielä aukottomasti todistamattomana. Hänen jälkeen on nimittäin selvittämättä yhteys muutaman sukupolven ajalta sitten myöhemmin alkaviin vanhoissa kirkonkirjoissa viliseviin Henrikeihin, Andersseihin, Olofeihin päätyen täysin varmaan esi-isään  v.1794 syntyneeseen Johan Andersinpoikaan ja hänen v.1797 syntyneeseen vaimoonsa Anna Tanniseen. 
Koussan talonumeroista yksi oli talonumero 27 Turula. Talonumeron tila on aivan Pielisjärven rannassa ja Isojaon papereissa paikkaa on nimitetty myöhemmin Nokkalaksi. Isossajaossa jaettiin talonumero kolmeen osaan, jotka olivat no 50 Leskelä, 51 Seppälä ja 52 Turula myöhemmin Haukansärkkä.
Kaikilla näillä tiloilla on asunut Turusia, jotka voidaan katsoa olevan sukua toisilleen, mutta tarkemmat suhteet ovat todellakin vielä selvittämättä, kuitenkin on osoitettavissa, että talo no 52 Turula oli asuinpaikkana mm. Johan´in perheellä.
Kuten yllä on kerrottu Johan´in ja Anna Tannisen poika Anders meni avioon Eva Petterintytär Juvosen kanssa ja heille syntyi kaksi lasta, josta ensimmäinen syntyi kuolleena, mutta pojasta Johan´ista tuli ukkini Antin isä. 

Kylän Turula 1960-luvulla/Kuvan omistaa Martti Turunen
Kylän Turula, Hallan talon/tilan päärakennus

Perhe muutti Koussasta v. 1875 Sarvinkiin. He ostivat 8.1.1875 päivätyllä kauppakirjalla talolliselta Antti Pennaselta Pennalan perintötilasta talonumerosta 1 tilan, jolla oli nimi Halla. Tilalla oli v.1818 rakennettu talo. Talon paikka oli entisen järven niemessä, jossa Suur-Ilomantsin historia-kirjan mukaan oli jo 1700-luvulla sijainnut kolme taloa. Tilan nimi Halla on tässä tapauksessa nomen est omen, eli se kuvaa paikan hallaista luonnetta mikroilmastossa. 

Hallan taloa kutsuttiin tuhatyhdeksänsataa-luvulla Kylän Turulaksi. Lähellä Palojärveä sijaitsi paikka Leveelä, jossa asui vuorostaan salonturulaisia.

Eipä todellakaan osannut tämä kaukaisin tietämämme esi-isä Anders Turunen lähtiessään vaimonsa Eva ja ainoan poikansa Johanin kanssa suuren Pielisjärven rannalta Koussasta ja asettuessaan  v. 1745 lasketun Sarvinginjärven pohjamaan reunamille, miten myöhemmin suvussa nyt jo seitsemännessä sukupolvessa elävillä tulisi olemaan kova kaipaus nähdä järvenselältä auringon kilossa veden välkettä  ja kuulla laineiden liplatuksia rantakiviä vasten. Ehkä arvostukset olivat tuolloin toisenlaiset. Kuitenkin heidän muuttoaan järven rannalta talosta, alueelle, josta on pitkä matka järven rantaan voi vain arvailla.
No, tietysti se silloinkin elämä oli kiinni leivästä ja toimeentulosta ja muuton syynä oli ymmärrettävästi Sarvingissa järven laskussa syntynyt kivetön peltomaa mitä saattoi viljellä. Tuota virsikirjamaaksi nimettyä järven pohjaan kerrostunutta sedimenttimaata kävivät monet kansakoululaiset ihailemassa, niiden vuosikymmenten aikana, jolloin Sarvingissakin oli oma koulu. 

Poika Johan meni naimisiin muuttamista seuraavana vuonna 1876 Brita Pussisen kanssa ja kasvatti kuuden lapsen katraan. Siitä ei ole tietoa, tekikö Johan maasepän töitä jo Koussassa, mutta Sarvingissa hänellä oli Ylemmäisen järvestä tulevan laskujoen mutkassa paja. Siinä valmistui kaikenlaisia omavaraisessa maataloudessa tarvittavia tarvekaluja. 

Seppä-Johanin tekemiä pajantuotteita ei ole säilynyt nykypolville kuin muutama. Vaikuttavin on suustaladattava rihlakko, jolla isäkin joskus metsästi. Olen itsekin tehnyt tehnyt sillä yhden laukaisun. Mutta Jussin kädentaidot eivät rajoittuneet ainoastaan raudan käsittelyyn. Siitä on virsikannel osoituksena. Joskus kuusikymmentäluvulla isä teki soittonäytöksen soittamalla sillä muutaman virsikappaleen.


Maasepän tekemä lukko Pussilan talossa/Kuva: Martti Turunen
Tässä on maasepän tekemä lukko Pussilan talossa, joka voi olla Johan´in pajassaan tekemä 

Tuohon aikaan talot olivat omavaraisia. Varmasti Johan teki ajan tavan mukaan myös rekiä. Rekien tekotaito periytyi ainakin pojanpojalle, isälleni, joka teki vielä kuusikymmentäluvun alussa rekien lisäksi myös veneitä, pienemmistä tarve-esineistä. pärevasuista, tuohikopista ja tuohikonteista puhumattakaan. 

Vielä kuusikymmentäluvulla vanhan Hallan talon rakennuksissa oli jäljellä paljonkin näitä paja- että puutöiden tekovälineitä.

Tarinatuokio pärehöylällä/Kuvan omistaa Martti Turunen
Pärehöylä Sarvinginjoen rannalla. Todennäköisesti takana näkyvä rakennus on pajarakennus. 
Taaempana oleva  vilttihattuinen
mies on isäni Martti.

 

Paja siirrettiin v.1952 Myllykankaalle, jossa se oli ensin tilapäisasumuksena talon rakentamisen aikana ja sittemmin navettana ja vasikkamökkinä.
Joen rannalla oli myös pärehöylä. 

 

Johanille ja Britalle syntyneiden kuuden lapsen kahdesta pojasta Iisak oli kuollut kuukauden ikäisenä ja toisesta pojasta toiseksi vanhimmasta, Antti-pojasta tuli siis isoisäni, joka jäi asumaan tilalle kasvattamaan perhettään siinä. 

Neljästä tytöstä, Eeva jäi Sarvinkiin, mennen naapuriin Pohjarannan Heikki Lappalaiselle vaimoksi ja samalla ison talon emännäksi vanhaan kestikievaritaloon, Riitta-Kaisasta tuli kaupungin fröökkinä mennen Joensuuhun Kauko Väyrysen vaimoksi, Anna oli aviossa tapaturmaisesti kuolleen Heikki Huttusen kanssa, mutta kuoli leskenä ja lapsettomana ja nuorimmainen tytär Hilda liekutti itselleen 11 vuotta nuoremmasta äitinsä sukulaisesta, Jospan-Jussista, Juho Pussisesta itselleen miehen, jääden hänkin lapsettomaksi.

Hallan tilan vanha riihi/Kuva: Martti Turunen
Tässä on Hallan talon riihi. Ilmeisesti ukkini Antti Turunen on rakentanut sen koskapa oli vuollut oven päälle vuosiluvun 1893 lisäksi kirjaimet AT.

Ehkä Antti-ukkini ei saattanut olla niin kätevä käsistään, kuin isänsä, mutta hän puolestaan kasvatti Ylä-Savosta Iisalmen Laakajärven rantamilla syntyneen Elin Maria Juutisen kanssa yksitoistalapsisen katraan. 
Antti-ukin muistetaan olleen hyvin leppoisan ja hyväntahtoisen. Hän ei kuulemma ollut sanonut koskaan kenellekään pahaa sanaa toimiessaan esimerkiksi kesäisin ruishalmeen leikkausporukan ja talvisin halkosavotoiden ohjaajana.

Antti-ukki piti  aikoinaan pyhäkoulua sarvinkilaisille lapsille. Olin itsekin monta kertaa mukana hevoskyydissä, kun ukki ja mummi olivat menossa jonnekin taloon pitämään pyhäkoulua.

 

Ukkini ukki Anders tuli Sarvinkiin, koska täällä oli hyvät kaskimaat, mitä viljellä. Talon ympäristö mäellä oli hyvin kivistä, mutta muuten muhevaa maata. Järvenpohjalaakso taas oli tasaista ja  kivetöntä, mutta kovin hallaista aluetta. Ukkini kertoi miten jokea oli padotettu, niin että vesi levisi niemenaluspelloille. Vasta 1950-60 luvulla tilan sileät alueet raivattiin nykyaikaisin konein hoidettavalle tehoviljelykselle
Se mitä Sarvingissa näiden sileiden jussikkoheinäpeltomaiden lisäksi oli ja mistä Antti ja osa pojista, kuten isäni kovasti pitivät oli Ylemmäisen sekä Kontiolahden puolella olevien Uramon ja Palojärven suunnilla olevat silloin vielä koskemattomat salot. Sieltä löytyi innokkaille metsästäjille runsaasti kaikenlaista metsänviljaa, metsoja, teeriä, jäniksiä, kettuja ja monenlaista muuta riistaa ja turkiseläintä.

Eihän Sarvinki aivan järvetön ole, mutta niin Ylemmäinen kuin Palojärvetkin ovat olleet melkoisen kävelymatkan päässä. 
Isäni oli koko ikänsä, niin pitkälle kuin sairautensa takia vain pystyi, innokas menemään metsään riistaa katselemaan ja järvelle kalastelemaan. 
Monta kertaa olinkin jo pikkupojasta asti hänen mukanaan yökalassa ja myöhemmin linnunmetsällä sekä monesti hänen mukanaan asettelemassa ketunrautoja. Mutta ajan oloon luokkouduin kokonaan pois niin metsästyksestä kuin myös kalastuksestakin.

 

 

Isä yökalareissulla Palojärvellä/Kuva: Veikko Kukkonen
Isäni oli koko ikänsä ajan ahkera kalamies

Mutta aika aikaa kutakin. Nyt kun ollaan siirrytty EU:n aikaan peltojen viljely on suvun taholta lopetettu. Suurin osa noista ankaralla työllä ja tuskalla raivatuista pelloista on istutettu takaisin metsän kasvulle.
Mutta niin on maailma muuttunut muutenkin. Nyt kun etäämpänäkin olevat vedet olisivat "lähellä" parempien kulkuvälineiden takia
niin järvien rannat ovat melkein joka paikasta sillä tavoin rantatilojen ja mökkitonttien omistajien taholta "vallattuja", ettei siellä enää ole rantaa omistamattomille mukavia rauhaisia rantautumispaikkoja eikä oikein ilkeä soudella kuin ainoastaan keskellä selkää.

Paluu marginaali-etusivulle